Tento nápoj je zde s námi již velikou spoustu let. Pije se prostě od nepaměti a dnes už se s ní dělají hotové zázraky. Před několika léty se nasypala umletá na prášek do hrníčku a zalila se vařící vodou. Tím bylo hotovo a kávička většinou zvaná lidově „turek“ byla na světě. Mohli jste ji dostat skoro kdekoli, kde bylo nějaké občerstvení. Ve stáncích, v restauracích, v bufetech i v těch nejlepších barech. Káva, jak známo obsahuje kofein, ale co to vlastně je, to ví asi už jen málokdo. Většinou jen ti, kterým to vysvětlil lékař, protože jim pak kávu také zakázal. Podíváme se tedy na tento problém podrobněji.
V podstatě je kofein methylový derivát xanthinu a umí nabudit člověka který je unavený a ospalý. Dělá to tak, že stimuluje centrální nervovou soustavu a srdeční činnost k dalším výkonům, a proto si člověk dává kávu, aby mohl například pokračovat v práci. Zda je to dobrý nápad nebo ne již ponecháme k úvaze každému jednotlivci. Kávu je dobré pít jen tu kvalitní, a ne nějakou podivnost koupenou pod rukou na asijské tržnici. Takového něco snad ani není káva, ale spíše se to podobá cikorii. Například kvalitní brazilská káva je sice o něco dražší než tak z tržnice, ale kvalitativně se tyto dva produkty nemohou vůbec ani srovnávat.
Bylo by to stejné jako chtít srovnat starý dvouplošník s moderní Boeingem. Proto si dávejte pozor, kde a u koho nakupujete. Ta správná káva musí krásně vonět už jen když otevřete nádobu s ní. A zda si kupovat kávu klasickou, nebo takovou tu rozpustnou, to už opět musíme nechat na každém z vás. Fajnšmekři však tou rozpustnou pohrdají a na řádnou a poctivou brazilskou kávu nedají v žádném případě dopustit. Což se ovšem není čemu divit, protože se tato počítá právě mezi ty nejvíce na úrovni a asi se proto také nejvíce prodává. Neváhejte a objednejte si ji přes odkaz o něco výše.