Klasický bílý řepný cukr je u nemocných, kterým je indikován diabetes zakázán, a to proto, že konzumací potravin oslazených cukrem se velmi rychle vytvoří glukóza, která ihned zaplaví organismus a koncentrace krevního cukru se okamžitě diabetikovi zvyšuje. Navíc bílý řepný cukr neobsahuje téměř žádné výživové látky, takže ho známe pouze jako dodavatele energie. Někdy se mu přezdívá „prázdné kalorie“, a to proto, že se jedná o kalorickou bombu, ale živiny do těla nepřináší. Pravým opakem jsou potraviny, které jsou diabetiky vyhledávány. Jednou z nich je topinambur, což je rostlina, které se daří i na našich zahradách. Jedná se o vysokou bylinu žlutě kvetoucí, která na podzim v zemi vytvoří bohaté různě zkroucené hlízy, jež jsou tvarem trochu podobné zázvoru.
Nově odhalený zázrak pro diabetiky
Topinambur je vysoce žádoucí stravou i pro diabetiky, a to proto, že obsahuje ve velké míře inulin. A ten jak známo, dokáže velmi účinně snižovat glykemický index potravin a tudíž i hladinu cukru v krevním řečišti. Navíc nestupňuje požadavky na výrobu inzulinu. Lidé trpící cukrovkou musejí dbát na řádnou výživu, která je energeticky přiměřená a s vysokou biologickou hodnotou. Tyto nároky splňuje topinambur, jelikož obsahuje spoustu antioxidantů, stopových prvků, vlákninu a celou řadu vitamínů.